De Tipboek-serie is een uiterst succesvolle serie gidsen over muziek- en muziekinstrumenten. De boeken verschenen in acht talen, waaronder Chinees. Wereldwijd werden er meer dan 750.000 Tipboeken verkocht. Pinksterboer schreef en vertaalde (NL-E en andersom) alle vijftien titels en is daarmee de enige drummer die ooit een boek over violen schreef. En over muziektheorie… De Nederlands- en Engelstalige edities zijn er zowel op papier als digitaal.
Instrumenten
De dertien Tipboeken over instrumenten vertellen de lezer alles over selectie, aankoop, stemmen en onderhoud. Heldere, neutrale en goed onderbouwde informatie die de instrumenten demysticifeert en ervoor zorgt dat je weet waarover je praat en waarop je speelt. Instantexpert? Het kan.
Theorie en opvoeding
Tipboek Muziek op papier (basistheorie) wordt zowel in het voortgezet onderwijs als door koorleden, metalzangers en conservatorium-studenten gebruikt. Tipboek Muziek voor kinderen helpt ouders bij het muzikale deel van de opvoeding.
Literatuuronderzoek en interviews
Het literatuuronderzoek en de talloze interviews die aan de boeken ten grondslag liggen zijn kenmerkend voor Pinksterboers werk: een open oor, een brede blik en de kwaliteiten om snel tot de kern te komen en een heldere vertaalslag te maken, waarbij de lezer altijd voorop staat.
The Cymbal Book moest het definitieve boek over bekkens worden – en dat is het al sinds 1993. Ruim tweehonderd pagina’s lang diepgravende én onderhoudende informatie over deze fascinerende instrumenten. Enthousiaste recensies, enthousiaste topdrummers en ook na 25 jaar nog altijd enthousiaste lezers.
Awesome. I can open to any page and I’m hooked! Steve Smith
Full of interesting insights, not just to us drummers either. Bill Bruford
Just great! Terry Bozzio
Muziek op Maat was ruim dertig jaar een van de best verkopende muziekmethodes voor het voortgezet onderwijs. Hugo Pinksterboer adviseerde en redigeerde, schreef interviews, bijdragen over instrumenten, een theorieoverzicht, een feuilleton en achtergrondverhalen, waarbij de tekst en niveau steeds aangepast werd aan de doelgroep – van eerste klas vmbo tot de bovenbouw van havo en vwo. De boeken worden niet meer geactualiseerd maar zijn op veel scholen nog altijd in gebruik.
Een heel ander project was de vertaling van Stardust In The Sand, de memoires van de ook tekstueel zo perfectionistische Gino Vannelli. ‘Een boek dat leest alsof het in het Nederlands geschreven werd’, aldus een Vannelli-kenner.
‘Joe, Joe, hee, Joe, ik heb Gino Vannelli hier. Hij heeft hier net getekend en hij zou je graag even de hand schudden, oké?’ vroeg een van de technici aan een wat wanordelijke menselijke gestalte met een spinnenweb van lang, warrig haar, die met z’n gezicht naar beneden op de vloer in de gang van de studio lag. Er kwam een koude hand omhoog, zonder dat er ook maar één andere spier bewoog. En ook al keek hij me er niet bij aan, het was natuurlijk wel een hand van Joe Cocker.
Dat het concept van Pinksterboers Tipboek-serie ook op allerlei onderwerpen toegepast kan worden, blijkt uit Tipboek Verticale vul-, vorm- en sluitmachines. Dezelfde opbouw en dezelfde onderbouwde informatie als in de Tipboeken over muziek en muziekinstrumenten, maar met een duidelijk zakelijkere toon. Deze gids werd geschreven door machine-expert Gerard Verduijn en geredigeerd door Hugo Pinksterboer. Ook jaren na publicatie is deze uitgave in de verpakkingsindustrie en het technisch onderwijs nog altijd in omloop.
Voor 100+1 Saxen, een uitgave rond de fascinerende collectie van saxofoongoeroe Leo van Oostrom, verzorgde Pinksterboer de Nederlandse eindredactie en de Engelse vertaling. Van Oostrom was een van de vele experts die hij eerder consulteerde voor zijn eigen Tipboek Saxofoon.
Voor Tipboek Piano en vleugel dook Pinksterboer al diep tussen de snaren van het instrument, maar dat was slechts een vingeroefening vergeleken bij zijn werk aan de handboeken van de opleiding Pianotechniek. Saai? Dat is het nooit, als je je eindeloos mag verdiepen in de geheimen van demperlepelviltjes, staartplaatjes, zadelagrafen en hamernootkapsels.
Het was een geweldig idee, maar het kwam nooit van de grond: een boek over afslanken zonder dieet, zonder lijstjes en zonder pillen of poeiers. Pinksterboer schreef het 30.000 woorden tellende verhaal dat personal trainer en voormalig bodybuildkampioen A.H. hem vertelde, bleef van begin tot eind razend enthousiast en viel er zelfs spontaan een paar kilo van af – maar daar bleef het helaas bij.